Program usavršavanja za poslove u području slušne akustike u Učilištu Ambitio

Ovaj jedinstveni program usavršavanja na tržištu obrazovanju odraslih organizira Učilište Ambitio.

Program pruža stjecanje vještina i kompetencija za kvalitetan i stručan pristup te pomoć klijentu kod odabira optimalnog slušnog pomagala, odnosno za samostalno provođenje svih potrebnih aktivnosti u mjerenju sluha te uzimanju otiska zvukovoda klijenta i podešavanju slušnoga pomagala.

Analiza tržišta rada pokazala je veliku potrebu za stručnjacima s navedenim kompetencijama, a podaci pokazuju nastavak rasta potražnje za takvim stručnjacima i u budućnosti. Tu činjenicu potkrjepljuje Izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o osobama s invaliditetom u RH iz travnja 2017. godine prema kojem 13 461 osoba u RH ima oštećenje sluha, dok prema procjenama i analizama specijaliziranih trgovina za slušna pomagala i sredstva za zaštitu sluha ta brojka premašuje čak 400 tisuća.

Veća i brojnija dostupnost stručnjaka za slušnu akustiku omogućit će jačanje svijesti o mogućim poboljšanjima sluha sa slušnim pomagalima, višem standardu i kvaliteti života te u konačnosti doprinijeti uspješnijoj prevenciji mogućih većih oštećenja sluha.

Klijenti od stručnjaka za slušnu akustiku dobivaju korisne savjete o nužnosti brige o sluhu. Zadaća obrazovanih osoba jest širiti svijest da je za kompletnu sliku o problemu sa sluhom nužno na vrijeme otkriti i dijagnosticirati moguće bolesti uha i oštećenja sluha, za što je potreban pregled specijalista koji će postaviti pravilnu dijagnozu i propisati pravilni tretman. U većini slučajeva će klijenti, nakon pregleda specijalista, ponovno biti upućeni u jednu od specijaliziranih trgovina za slušna pomagala i sredstva za zaštitu sluha gdje će im stručnjaci za slušnu akustiku moći ponuditi odgovarajuće slušno pomagalo.

Kao što je spomenuto, na hrvatskom tržištu prisutne su brojne specijalizirane trgovine za slušna pomagala i sredstva za zaštitu sluha koji su potencijalni poslodavci osobama koje završe ovaj program usavršavanja, a njihov broj sve više raste, dok osobito raste broj stranih investitora koji ulažu u spomenuto područje i zapošljavaju osobe različitih profila. Zbog raznolikosti profila zaposlenika u poslovima u području slušne akustike, koji često ne posjeduju potrebna znanja i vještine, takve specijalizirane trgovine provode internu edukaciju svojih zaposlenika kako bi pružali podršku osobama kod odabira najboljeg slušnog pomagala.

S obzirom na to da je ta edukacija različita kod svakoga poslodavca, a u hrvatskom obrazovnom sustavu do sada nije bila prepoznata potreba formalnog obrazovanja u ovom području, Učilište Ambitio je izradilo ovaj jedinstveni inovativni program u Republici Hrvatskoj i zemljama u okruženju.

Ovaj program usavršavanja provode vrhunski stručnjaci zahvaljujući kojima je Učilište Ambitio jasno definiralo i objedinilo sva potrebna znanja i vještine potrebne za kvalitetno i uspješno obavljanje poslova u području slušne akustike.

Obavljanje poslova u području slušne akustike odvija se u specijaliziranoj trgovini za slušna pomagala i sredstva za zaštitu sluha, optičarskim radnjama i poliklinikama, ljekarnama i drugim specijaliziranim trgovinama. Trgovine su opremljene opremom za ispitivanje i mjerenje sluha, uzimanje otiska zvukovoda, računalima s potrebnim računalnim softverom za prilagodbu programabilnih slušnih pomagala s kojima osoba radi na navedenim poslovima.

Osoba na radnom mjestu stručnjaka za slušnu akustiku radi s klijentima kojima je potrebno prilagođeno slušno pomagalo i sredstva za zaštitu sluha. Sukladno potrebama specijaliziranih trgovina osoba vodi prodajni proces na načelima strukturiranog prodajnog razgovora, dobrog prodavača i korištenjem odgovarajuće terminologije.

Program usavršavanja za poslove u području slušne akustike odobrilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u obrazovnom sektoru Osobne, usluge zaštite i druge usluge kao formalni program koji se upisuje u e-radnu knjižicu. Rješenje možete vidjeti na poveznici Rješenje MZO.

Više o programu pročitajte na web stranici Učilišta Ambitio.