Dijagnostika, liječenje i prevencija gubitka sluha

DIJAGNOSTIKA

Bolesnike sa simptomima gubitka sluha treba uputiti otorinolaringologu koji će izvršiti otoskopski pregled i uputiti ih na audiološku obradu radi objektivne procjene postoji li gubitak sluha i koliki je. Osnovna audiološka obrada uključuje audiometriju. Za vrijeme testa, bolesnik nosi slušalice i sluša različite tonove samo na jedno uho. Ispitivač testira različite tonove i traži od bolesnika da javi svaki novi ton. Svaki ton se ponavlja na različitim razinama da bi se ustanovilo koji se najslabije čuje. Ispitivač će također ispitati razumijevanje pojedinih riječi. Timpanometrija je druga jednostavna audiološka metoda kojom će se procijeniti mogućnost bubnjića da prima zvukove i srednjega uha da ih dalje prenosi. Ovisno o nalazu testiranja, preporučit će se daljnja obrada i eventualno potrebno liječenje.

LIJEČENJE

Ukoliko se radi o običnoj ušnoj smoli koja blokira prolaz zvuka, ispiranje uha vodom obično rješava problem. Kod male djece, često su zbog upala i povećanoga trećega krajnika (adenoida) moguće i upale srednjega uha. Ako se timpanometrijskim ispitivanjem ustanovi da postoji sadržaj u srednjem uhu zbog kojega djeca slabije čuju, preporučit će se izvođenje miringotomije (zarezivanje bubnjića), uklanjanje sadržaja iz srednjega uha te postavljanje ventilacijske cjevčice kroz bubnjić. Cjevčica ostaje oko pola godine u bubnjiću i ne ostavlja posljedice na kasniju funkciju ni bubnjića ni srednjega uha. Kod dijagnosticirane otoskleroze, preporučit će se uklanjanje bolesnoga dijela stapesa i postavljanje proteze kojom se poboljšava sluh. Ako se otkrije da postoji oštećenje slušnih stanica (unutarnjega uha), preporučit će se korištenje odgovarajućeg slušnog pomagala. U slučajevima teškoga gubitka sluha, u obzir dolaze i različiti implantati (proteze) koje se može postaviti u srednje i unutarnje uho i na taj način omogućiti bolji sluh.

PREVENCIJA

Gubitak sluha često izaziva depresiju, anksioznost, osjećaj neprihvaćnja u okolini, zbog čega ga valja ozbiljno shvatiti i temeljito obraditi. Ukoliko se ustanovi da je gubitak sluha posljedica bolesti uha, bolesnike će obraditi i dalje liječiti specijalist/specijalistica otorinolaringologije i audiologije. No kad na gubitak sluha nije utjecala bolest uha, već nešto drugo, bolesnike valja uputiti odgovarajućem specijalisti/specijalistici.

U cilju suzbijanja gubitka sluha zbog vanjskih faktora, prvenstveno buke, osobito mlađe osobe valja informirati o mogućim štetnim učincima slušanja preglasne glazbe. Jednostavne preventivne mjere kao što su stišavanje preglasne glazbe ili korištenje zaštitnih sredstava za sluh u bučnoj okolini, mogu umanjiti neželjene učinke buke. Starije osobe kojima je dijagnosticirano oštećenje sluha treba informirati o svim prednostima uporabe slušnih pomagala i ukloniti predrasude koje još uvijek postoje oko njihova korištenja.

Gubitak sluha je čest problem koji susrećemo u svim životnim dobima i koji predstavlja značajan medicinsko-socijalni problem. Suvremenim metodama liječenja može se značajno pomoći bolesnicima i omogućiti im ponovno uključenje u svakodnevne životne aktivnosti.

PREUZETO: ordinacija.vecernji.hr