SVJETI ONIMA KOJI ČUJU I ŽELE KOMUNICIRATI S NAGLUHIM OSOBAMA

Prihvatite stvarnost kakva jest. Nagluhost utječe na život vaših bližnjih i unosi nove elemente u vaše odnose s njima. Oštećenje sluha neće iščeznuti, zato se pomirite s time da će to stanje biti trajno. Ali zapamtite, da su nagluhi oni isti ljudi kao i prije, nisu se promijenili.

Govorite polagano. Sjetite se kako je vama dok slušate televizijskog spikera koji govori prebrzo, osobito kad daje neke brojčane podatke.

Ne vičite. Od toga nema koristi, a nagluhi slušatelj može pomisliti da ste ljutiti. Naučite govoriti razgovijetno. Dobro je ako steknete naviku paziti na svoj izgovor.

Imajte na umu da će vas gluha osoba teško razumjeti ako se nalazite u bučnoj okolini.

Nemojte nagluhim osobama okrenuti leđa dok im govorite. Makar i ne bili vješti “čitanju” govora s usana, ipak će bolje razumjeti ono što im kažete licem u lice! A ako imate brkove, podrežite ih, tako da vam ne pokrivaju usnice. Nagluhe osobe MORAJU jasno vidjeti vaše usnice, jer samo tako mogu uspješno “čitati” govor s usana.

Nemojte hodati dok niste rekli sve što ste htjeli. Vaše riječi zvučat će u hodu kao nejasno mrmljanje.

Dogovorite neki znak kojim ćete nagluhu osobu upozoriti ako govori preglasno. Osobe oštećena sluha ne mogu prosuditi koliko glasno govore pa kad se nađu u bučnoj skupini ljudi, mnogo puta će govoriti glasnije nego što treba, da bi čule svoj glas.

Ne pokazujte nervozu kad morate nešto ponoviti, ili kad nagluha osoba zaboravi ono što ste joj rekli prije nekoliko minuta. Vjerojatno nije čula niti razumjela što ste rekli.

Imajte na umu da se nagluhe osobe moraju jako koncentrirati i dobro paziti da bi razumjeli što im se govori. “Čitanje” s usana zahtijeva veliki napor ako malo dulje traje, pa ako je nagluha osoba umorna ili se ne osjeća dobro, teže će razumjeti što govorite.

Vjerujte nagluhim osobama kada kažu da nešto nisu čuli i nemojte im nikada spočitavati kako ne paze dovoljno.

Kad ste s nagluhim osobama, služite se svim raspoloživim pomagalima koja će vam pomoći da lakše i kvalitetnije komunicirate – npr. rabite induktivnu petlju, pripremite mogućnost pisanja preko računala ili ručno.

Mislite na to da većina nagluhih osoba ne poznaje znakovni jezik. Nemojte se ljutiti što to nisu naučili. Možda su pokušali, ali nisu uspjeli ili pak ne poznaju nikoga s kim bi razgovarali znakovima, ako žive i rade među ljudima koji čuju.

Ne budite neosjetljivi! Gubitak sluha veća je nevolja onome koga je to pogodilo, nego bilo kome tko ima s njim posla! Imajte na umu da ćete i vi jednoga dana, kad budete stariji, morati i sami naučiti živjeti s oštećenim sluhom.

IZVOR: www.hzjz.hr