NAJČEŠĆI UZROCI OŠTEĆENJA SLUHA

Prag bola ljudskog uha je na intenzitetu od oko 140db. Sve što je na razini tog intenziteta izaziva veliku bol u uhu (npr. prasak, kočenje automobila, pucanj). Ako je čovjek duže izložen buci intenziteta iznad 85 db postoji velika vjerojatnost da će doći do oštećenja sluha. U samom početku su oštećene vanjske osjetne stanice bazalnog zavoja pužnice, dijela unutarnjeg uha koji je odgovoran za sluh. Ako je izloženost buci dugotrajnija, dolazi do oštećenja i unutarnjih slušnih stanica, a na kraju i do degenaracije Cortijevog organa, što za posljedicu ima djelomični ili potpuni gubitak sluha.

Buka je jedan od značajnijih razloga za stjecanje oštećenja sluha, a uz buku postoji još čitav niz uzroka nagluhosti i gluhoće. Postoje razne bolesti i stanja koja uzrokuju oštećenje sluha. Mogu se pojaviti od trenutka začeća pa do starije dobi pa ih dijelimo na prenatalno (prije rođenja), perinatalno (za vrijeme poroda i 2 tjedna nakon poroda) i postnatalno (poslije rođenja u svim životnim razdobljima).

Posebnu skupinu čine nasljedne bolesti i tada govorimo o hereditarnom oštećenju sluha. Često se ne može odrediti točan uzrok, ali prema poznatoj etiologiji možemo govoriti o rubeoli majke za vrijeme trudnoće, nekim virusnim oboljenjima majkima i virusnim oboljenjima u prvom tromjesečju.

Inkompatibilnost Rh faktora također može biti uzrok oštećenja sluha. Porođajne traume su široka skupina uzroka različitih oštećenja. U tijeku poroda može uzrok oštećenja biti nedostatak kisika, ozljeda glave ili raniji porod. Poremećaji sluha poslije poroda manifestiraju se najčešće nakon razvoja govora, a uzroci su antibiotici, diuretici, zaušnjaci, herpes zoster, poremećai metabolizma (povišeni šećer, bolesti jetre, bubrega, ateroskleroze).

Stupanj oštećenja sluha izražava se u decibelima i možemo zaključiti da oštećenje intenziteta od 20 do 40 db označava blagu nagluhost, a između 41 i 60db umjerenu nagluhost. Osoba s tim oštećenjem može relativno dobro čuti ali je to slušanje izrazito selektivno, ograničeno samo na neke frekvencije.

Intenzitet oštećenja od 61 do 93db je teška nagluhost (osobe mogu čuti pojedine zvukove koje doživljavaju kao šum), a iznad 93db je gluhoća. Posebno moramo obratiti pažnju na gubitak sluha u starijoj dobi koja može nastupiti naglo ili postupno. Involutivna staračka nagluhost ili presbyacusis dolazi postupno tako da se u početku jedva primjećuje.

Osobe koje znaju da im uslijed okoštavanja unutarnjih dijelova uha prijeti nagluhost trebaju biti pod stalnom liječničkom kontrolom. Ta se osoba lakše i postupnije navikne na svoje stanje sluha. Ako gubitak sluha nastane naglo (apopleksija, intoksikacija, povrede i dr.), osoba se može lako priviknuti na novonastalo stanje i to iznenadno oštećenje izaziva povlačenje u sebe, psihički se mijenja te nekada pada i u duboku depresiju. Sve osobe koje su sluh izgubile u odrasloj dobi imaju očuvan glasovni govor koji se može deformirati ali ostati razumljiv za okolinu. Tek nakon gubitka sluha u toj dobi postaju svjesni značenja slušanja i govora i vrlo je bitno da što hitnije počnu koristiti slušne aparate.

UVIJEK IMAJTE NA UMU I S TOGA BUDITE TOLERANTNI

Osobe oštećena sluha su izrazito heterogena grupa (obzirom na vrijeme nastanka oštećenja, na mjesto nastanka i obzirom na intenzitet oštećenja) pa je njihova adaptivnost i socijalizacija otežana zbog komunikacijskih barijera koje nastaju kao posljedica oštećenja sluha.

IZVOR: www.hzjz.hr